17 Aralık 2013 Salı

Ara öğün? Yoksa sadece ana öğün?

Uzun yıllar boyunca sahip olduğum diyetisyen maceramda,aralarda yenilen meyveler,kuru kayısılar,bademler,minik bitter çikolatalarla epey bir haşır neşir olmuşluğum vardır. "Ara öğün olmazsa çok acıkırsınız. Sonra ana öğünde ekmeğe,pilava saldırırsınız. Diyetteki başarı oranı düşer." diye hep öğütlediler ara öğünleri kaçırmamamız gerektiğini sevgili diyetisyenlerim. Ara öğün alımı metabolizmayı da uyumaktan kurtarıp hızlandırıyor dediler.
Yeni bir yaklaşım çıktı daha sonra ortaya. Prof.Dr.Canan Karatay'ın ortaya koyduğu Karatay tarzı beslenmede ara öğüne yer yok. Ana öğünler vücudumuz için yeterli hatta ara öğün yapmamak çok daha sağlıklı.Çünkü vücuda yemek girdiği anda insülin tavan yapıyor ve vücudumuz bu yemeği öğütürken iç organlarımız gereksiz şekilde yoruluyor. Ayrıca açlık durumu uzun sürmediği için yağ yakımını sağlayan leptin hormonu salgılanamıyor ve vücut yağ depoluyor. Tabi mideye giren maddelerin glisemik indeksleri de önemli.

Eee tabi bizim de aklımız karıştı. Ara öğün yapıp acıkmayalım ve metabolizmamızı canlı mı tutalım yoksa sadece ana öğünle sınırlı kalıp yağ hücrelerimizin canını mı okuyalım?
Diyetisyenlere sorduğumuzda bile net bir cevap alamamaktayız bu konuda. Çünkü bu yeni yaklaşım onların da aklını karıştırmış durumda.


Araştırıp dururken rastladığım bir sitede metabolizma hızının, açlık durumu ancak 60 saati geçtiği zaman düştüğü ve bir-iki öğün atlansa bile metabolizmayı etkilemediğine dair bir araştırma sonucu yayınlanmış.
Ayrıca "Kan şekerim düşüyor hemen bir şeyler atıştırmalıyım " kaçamağının da yalanlandığı bu makalede açlık saatlerinin sonunda yağların yıkımı sonucu oluşan keton maddesi beynin şeker ihtiyacını karşıladığı belirtilmiş.Ancak 84 saat sonra beyin işlevlerini bozacak kadar düşüyormuş kan şekeri.

Bu makaleyi okumadan önce de televizyonda denk geldiğim bir programda Osmanlı zamanındaki beslenmeden bahsettiler. İnsanlar o zamanlar günde sadece iki öğün yapıyorlarmış. Kuşlukta yani saat 10-11 gibi bi öğün ve ikindi-akşamın erken saatlerinde yani 17-18 gibi bir öğün yapıp günü sonlandırıyorlarmış. Hastalıklara sebebin ara öğünler olduğu yönünde açıklama yaptı bir uzman.

Bildiklerim bu şekilde. Nasıl beslenmemiz gerektiğine kendimiz karar vereceğiz tabi ki. Benim doktorum bana 4 öğün beslenmem gerektiğini ve akşamüstü öğünümün yoğurt,peynir gibi protein ağırlıklı gıdalar olması gerektiğini belirtti. Belki siz de bir doktora görünüp öyle karar vermelisiniz.

Benim görüşüm ise midenize giren her yemeğin size faydalı olması gerektiği. Bunun farkına ancak varıyorum. Umarım size de yardımcı olabilmişimdir. Görüşmek üzere..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder